23/06/2023

Видовете автомобилни стъкла

Видовете автомобилни стъкла


Изработено от пясък, варовик и натриев карбонат, стъклото обикновено е проектирано да бъде 100% рециклируемо, устойчиво и нетоксично. Тези критерии са жизненоважни, тъй като помагат за опазването на околната среда и гарантират, че няма да оставиш след себе си въглероден отпечатък. Но това не е всичко.


Стъклата са здрави, издръжливи и гъвкави. Модерното стъкло се третира и обработва по различни методи за постигане на желания ефект. В резултат на това стъклото има безкрайни приложения. Може да служи за множество цели в зависимост от изискванията на потребителя.

Познаването на различните видове автомобилни стъкла и техните индивидуални характеристики и значение е препоръчително, предвид факта, че те са най-важният компонент на автомобила по отношение на структурната цялост и безопасност.


Ето защо Carco.bg ти предлага кратко ръководство, което обяснява видовете автомобилни стъкла, техните характеристики и значение, които всеки трябва да знае, за да вземе информирано решение.


Характеристики на автомобилните стъкла


Автомобилните стъкла са доста различни от обикновените стъкла, тъй като са изрично проектирани да поемат тежък удар по време на инциденти и да предотвратят нараняването на пътниците. Например стандартното стъкло, когато се счупи, се разбива на остри парчета, за разлика от автомобилното.


Тъй като стъклото е изработено от гъвкав материал, който може да се третира и обработва, за да придобие всякаква форма, то се превърна в предпочитан избор за създаване на уникални форми и креативни дизайни за модерни профили на прозорци в автомобил.


Автостъклата се използват и за люкове. Те са проектирани да бъдат устойчиви на UV лъчи, за да помогнат на пътниците да се насладят на естествена светлина без вредните UV лъчи.


Автомобилното стъкло е изключително издръжливо и отговаря за 60% от структурната цялост на автомобила при инциденти с преобръщане, като същевременно поема 45% от удара при инцидент по време на челен сблъсък.


Липсата на предно стъкло може да доведе до сплескване на колата, като по този начин я направи податлива на поддаване дори при леки инциденти. Освен това автомобилното стъкло е проектирано да бъде устойчиво на прах, мръсотия и удар, за да предотврати полепването на досадни частици по стъклото и изкривяването на зрителната линия на водача.


Значението на висококачествените автомобилни стъкла


Автомобилните стъкла, особено предните, се износват редовно. Например шофиране по чакълест път, паркиране на колата в пареща жега, градушка или падане на клон върху стъклото, са примери за това как то може да бъде спукано. Когато се сблъскаш с такива обстоятелства, бюджетните модели, лошото качество на автомобилното стъкло и евтините смени на прозорци и предни стъкла са по-податливи на раздробяване и счупване.


Ето защо е важно винаги да използваш оригинални предни стъкла с високо качество, правилното лепило и правилни и безопасни методи за монтаж, за да си гарантираш безупречно обслужване и безопасност.


Видове автомобилни стъкла


След като вече знаеш всичко за значението на висококачественото автомобилно стъкло, нека да разгледаме двете водещи автомобилни стъкла, които доминират на пазара:

Ламинирано стъкло


Ламинираното стъкло се състои от два здрави листа стъкло, които се превръщат в един дебел лист чрез поставяне на слой от поливинил. Тези слоеве са свързани заедно с помощта на висока температура, за да ти осигурят невероятно здраво и издръжливо автомобилно стъкло, което няма да ти позволи да пострадаш в случай на инцидент.


Макар и чуплив, междинният слой предпазва пътниците, тъй като парчетата стъкло се залепват за лепилото, вместо да летят наоколо и да увеличават шансовете за нараняване.


Благодарение на уникалните си свойства, ламинираното стъкло е най-популярно използвано за производство на предни стъкла. То действа като възглавница и предпазва пътника от изхвръкване от колата при челен сблъсък. Използва се както за предното, така и за задното предно стъкло на автомобила, за да осигури максимална здравина и повишена структурна стабилност.


Закалено стъкло


Обработено, за да бъде 10 пъти по-здраво от обикновеното стъкло, закаленото стъкло се използва за страничните прозорци на автомобила. То се нагрява до изключително високи температури, последвани от бързо охлаждане. Разликата между ламинираното и закаленото стъкло е, че последното е по-податливо на счупване.


Закаленото стъкло обаче е също толкова безопасно, тъй като се разпада на малки парчета с тъпи ръбове и кубчета вместо на парчета, за да предпази пътниците от нараняване. Освен това ламинираното стъкло може да бъде ремонтирано, но закаленото стъкло се разбива изцяло при инцидент и изисква пълна подмяна.


И тъй като за разлика от ламинираното стъкло не осигурява никакво омекотяване, то е запазено само за прозорци, а не за предни стъкла.


За да е перфектна работата на един автомобил, всяка част от него трябва да бъде безупречна. Независимо дали говорим за авточаст от устройството на колата или части по купето, всичко трябва да бъде изрядно.


Челните стъкла често за изложени на опасност. По време на движение е възможно по тях да летят камъчета, възможно е спукване от по-тежък предмет и дори счупване. Carco.bg предлага голямо разнообразие от предни, задни и странични стъкла, за да намериш точния продукт за теб!

Carco.bg e онлайн платформа, която осигурява голямо разнообразие от резервни авточасти втора ръка, но с предварително проверено качество и работоспособност.

Бюлетин

Запишете се за нашия онлайн бюлетин и научавайте първи за промоционални и нови продукти.

© 2024 Carco.bg

Наложен платежБанков път