Защо е добра идея да инвестираме в стария си автомобил?

През последната година съдбата на по-старите автомобили в Европа е несигурна – забраната за шофиране в центъра на София бе последвана от отмяна, но в крайна сметка никой не знае колко дълго двигателите с вътрешно горене ще се задържат на българските пътища. В тази статия обобщаваме най-важното за автомобилите, засегнати от новите наредби.

Какво реши ЕС за автомобилите?

През 2021 г. бе взето решение да се продават само коли и лекотоварни автомобили, които не изхвърлят в атмосферата вредни емисии. Това решение следва да влезе в сила през 2035 г.  Това на практика значи край на автомобилите с двигатели с вътрешно горене и продажбата на нови бензинови и дизелови коли. Целта е преминаване към пълна електромобилност и, разбира се, борба с климатичните промени. Наред с това в София бе решено да се ограничи достъпа до центъра на града за най-старите и замърсяващи автомобили.

Важно е да уточним, че това е проект, а не окончателно прието ограничение.

Освен това се говори за възможност за разсрочване във времето на тези срокове с до пет години, така че вместо 2027 г., процесът да продължи до 2032 г. Това са само три години преди момента, в който ЕС така или иначе ще забрани продажбата на бензинови и дизелови автомобили.


Представи си свят, в който двигателите с вътрешно горене са напълно забранени.
Това е агресивна политика, но със сигурност ще ускори намаляването на изкопаемите горива и може би ще ни помогне да постигнем по-добре целите си за климата и опазване на околната среда. Но какво би станало, ако забраним двигателите с вътрешно горене толкова бързо?
Най-очевидният въпрос, с който да започнем, е можем ли да живеем без тях само след няколко години? Отговорът зависи до голяма степен от това къде живееш и какъв е начинът ти на живот. За хората в града пълната липса на двигатели с вътрешно горене би променила драстично живота им.

Това ли е краят на двигателите с вътрешно горене?

За пълната забрана на ДВГ е необходимо съгласието на отделните страни членки.  Пет от членките на ЕС обаче искат отлагане на забраната за продажба на коли с ДВГ – България, Италия, Португалия, Румъния и Словакия. Затова тези държави ще предложат забраната да влезе в сила с пет години по-късно – през 2040 г. Германия, най-големият пазар за нови автомобили на континента, също има резерви към плана за премахването на бензиновите и дизелови коли.Да обобщим казаното дотук – краят на двигателите с вътрешно горене няма да дойде утре или другата седмица.


Независимо дали ще се наложи да преминеш към електрически автомобил в следващите години или не – по икономичен вариант за теб в момента би бил този, в който инвестираш в добрия си стар автомобил. Защо? Да речем, че се наложи наистина да използваш електрически автомобил – тогава няма никакъв смисъл да инвестираш в нов с двигател с вътрешно горене, защото само след година-две ще се наложи да се сбогуваш с него.

Какъв е най-икономичният вариант за теб?

Ако старият ти автомобил все още ти служи вярно и не е опасен за теб и хората, които се качват в него – защо не спестиш малко пари, като инвестираш в поправката му, когато се наложи? Ние ти предлагаме да разгледаш възможността за авточасти втора ръка, които са надеждни за колата ти и щадящи портфейла ти.Какво да правиш, ако колата ти има нужда от смяна на част или просто освежаване?

Довери се на авточасти втора употреба. Всяка част, която ще откриеш в онлайн магазина ни или на място, е предварително проверена за годност и функционалност. За целта сме предвидили собствени тестови лаборатории, в които експерти изпробват всяка отделна употребявана авточаст. По този начин гарантираме на клиентите си пълна коректност и функционалност.  При нас ще получиш не само голямо разнообразие от продукти, но и консултация, за да направиш правилния избор, а ако решиш, че нещо не е както трябва, частта винаги може да бъде заменена без проблем.

Какви части ще откриеш при нас?

В онлайн магазина ще откриеш едрогабаритни и малогабаритни авточасти втора ръка за дизелови и бензинови двигатели и автомобили. Гарантираме ти, че почти няма вариант, в който да не откриеш това, което търсиш –  гуми, джанти, различни консумативи, компютри, климатична техника, окачване, скорости, спирачна система и още – не само за най-разпространените, но и за по-рядко срещани автомобили.


Избери Carco.bg – експресна доставка, изключително голямо многообразие от авточасти втора ръка, 14 дни право на връщане и проверено лично от нас качество.

Назад към всички новини