24/11/2023

Защо колите прегряват през зимата?

Защо колите прегряват през зимата?

Повечето автомобили се доставят с двигатели с вътрешно горене и могат да прегреят дори при изключително ниски температури. Днес ще разгледаме какви са потенциалните причини, за да се случи прегряване през зимата.


Така ще си подготвен за наближаващите зимни температури. А и за всеки сезон. В края на статията ще видиш и как да се подготвиш за зимата с най-подходящите авточасти за своя автомобил – от Carco.bg.


Двигателите произвеждат топлина от две неща: триене и горене.


Триене, предизвикано от вътрешните компоненти, които се движат с много бърза скорост един срещу друг, и изгаряне, предизвикано от компресиране на гориво и въздух за производство на енергия.


Тези температури могат да достигнат крайности отвъд това, което двигателят на колата ти е способен да понесе, за да работи правилно. Охлаждащите системи са част от операционната система на двигателя за регулиране на температурата, дори при изключително ниски температури.


Защо се получава прегряването през зимата?


През зимата се получава прегряване поради повреда в охладителната система на автомобила. Най-честите неизправности са изтичане на охлаждаща течност или блокиран термостат. Охлаждащата течност преминава през каналите на двигателя, предназначени за това, а топлината, която се произвежда от триене и горене в двигателя се прехвърля в охлаждащата течност.


След това течността се придвижва до радиатора, където топлината се разсейва от въздуха. Когато възникне теч, охлаждащата течност вече не преминава през каналите. Вместо това оттам преминава въздух, който няма да пренася топлината към радиатора, която двигателят създава. По този начин двигателят натрупва топлина и в крайна сметка прегрява. Блокирания термостат също ще спре потока на охлаждащата течност, което отново, за съжаление ще довете до прегряване.


Какво можеш да направиш, за да предотвратиш прегряване?


Казват, че превенцията струва много повече от лечението. Поддръжката е ключът към охладителната система на всеки автомобил. Затова редовно оглеждай охладителната система на твоя автомобил за потенциални течове, проверявай маркучите, термостата, състоянието и нивото на охлаждащата течност. Дори между професионалните прегледи проверявай нивото на резервоара за охлаждаща течност – например сутрин, когато колата ти още е охладена, за да се увериш, че нивото е достатъчно пълно.


Какво можеш да направиш, ако колата ти прегрее?


Ако по време на шофиране на автомобилът те изненада неприятно, температурата му се покачи и започне да прегрява, безопасно отбий встрани на пътя и изключи двигателя. Това е много важно, тъй като повечето двигатели са направени от алуминий и когато прегряват, той е склонен към изкривяване или напукване. Това може да причини значителна повреда на самия двигател и да доведе до смяна на цилиндрова глава или смяна на двигател.

Особено важно е да изключиш двигателя възможно най-скоро и ако имаш възможност да отвориш капака, за да позволиш на топлината да се разсее по-бързо. Бъди изключително внимателен, дори при минусови температури под капака може да стане много горещо.


Много шофьори смятат, че прегряването се случва само през лятото, когато температурите са много високи и охладителната система е подложена на най-голямо напрежение. Прегряването обаче може да се случи също толкова често и през зимата. За да избегнеш прегряване независимо от сезона, проверявай и поддържай своята охладителна система през цялата година.


Подготви се за зимата с Carco.bg


Без значение дали ти е нужен маслен радиатор, компресори за климатик, печка,


радиатори за парно, реостати, стойки за радиатори и тампони, охлаждаща перка или друга авточаст, Carco.bg е най-подходящото място, където да откриеш всичко за автомобила. Нашият онлайн магазин за части втора употреба е на разположение 24 часа в денонощието, седем дни в седмицата. Можеш да разглеждате когато и където ти е удобно, да сравниш спецификите на отделните оферти. Всеки от артикулите е с проверено от нас качество, а цените са без конкуренция. Увери се сам.

Carco.bg e онлайн платформа, която осигурява голямо разнообразие от резервни авточасти втора ръка, но с предварително проверено качество и работоспособност.

Бюлетин

Запишете се за нашия онлайн бюлетин и научавайте първи за промоционални и нови продукти.

© 2024 Carco.bg

Наложен платежБанков път