Защо първите коли дори не са се заключвали?

Често дори не осъзнаваш, че си заключил колата си, когато пристигнеш на дестинацията. Днес заключването на колата се модернизира непрекъснато, като се използват неща като влизане без ключ, кодове за ключове на дръжката на вратата и други фактори, за да се намали вероятността някои да проникне в колата ти.

А как са се заключвали първите автомобили?

Ами – никак. Ранните модели автомобили всъщност изобщо не разполагат със система за заключване, тъй като традиционно са били собственост само на най-богатите хора в града и следователно са били изложени на минимален риск от кражба.

Едва когато колите започнали да стават все по-достъпни и по-често срещани по пътищата, рискът от кражба се увеличава, тъй като все повече коли са оставени без надзор.

Първи ключалки

Първите видове автомобилни брави били изключително подобни на домашните брави по това време. Ключалките за превозни средства били цилиндрични и независимо от вида на системата, която използват, до 1970 г. ключалките за превозни средства съдържат кода за заключване извън ключалката на цилиндъра.

Това е така, за да могат да се произвеждат нови ключове на базата на същите кодове за заключване. Много превозни средства използвали един и същ ключ за отключване на вратата и за запалването. В случай, че крадец може да отвори вратата на колата ти, премахването на цилиндъра и кражбата на автомобила се превръщат в относително лесен процес.

Оттогава до сега ключалките, бравите и системите за заключване са еволюирали до безключови системи в началото на 21-ви век (Perfectly Keyless на Bosch, който работи чрез смартфон на високо ниво на сигурност).

Защитата на автомобили  е централен аспект на автомобилните заключващи системи, но само преди век това не било така. До около 1920 г. ранните автомобили са отворени, което прави безполезно заключването на врата. Всъщност някои дори нямали врати.

Какво да знаем при смяна на брави, дръжки и ключалки?

Ремонтът на заключващия механизъм на автомобилите е сред най-специфичните услуги. Трудността при тази дейност идва от факта, че патронът и дръжката не са само механични, а са свързани със сложна електроника.

Механиката отстъпва с всеки следващ и по-нов модел автомобили и заключването на вратите повече се ръководи от електронните компоненти и от тяхното програмиране.

Ремонтът на брава може да бъде наложителен поради различни причини – опит за разбиване, амортизация и изчерпване на живота на някой от елементите, както и поява на дефект в електронните системи.

А въпросните системи стават все по-сложни и с повече функции, което не само води до по-чести повреди, а и прави ремонтът им по-сложен. Често, за да се ремонтира брава или дръжка, е възможно да се наложи разглобяване на цялата врата.

При поправка на патрон положението е същото. Ако електрониката на патрона не работи, то може да възпрепятства и запалването на колата (мярка срещу крадци). Така че е важно да обърнете специално внимание на всеки сигнал за неизправност (затруднено завъртане на ключа в ключалката, необходимост от натиск при запалване на двигателя и т.н.).

Дори да става дума за механичен проблем с ключалката, важно е той да бъде своевременно отстранен, тъй като с времето повредената част ще се деформира допълнително и може да блокира патрона.

Какви брави, дръжки и ключалки ще откриеш в Carco.bg?

За предни и задни, за леви и десни врати;

За капак:

Авточасти за брави, дръжки и ключалки;

За различни марки коли (Volkswagen, Renault, Opel, Peugeot, BMW, Audi, Volvo, Alfa Romeo, Dacia, Ford, Honda, Mazda, Jaguar, Suzuki и др.).

Зaщо да ни се довериш?

Онлайн магазинът на Carco.bg предлага един от най-богатите каталози на авточасти втора ръка. При нас може ще откриеш резервни авточасти за стотици марки и модели автомобили. Предложенията ни втора ръка са с проверено качество и изгодни цени.

За да не се налага да преглеждаш хиляди обяви, селектирай подходящите за теб артикули (дръжки, патрон или други елементи) според марката на твоя автомобил и бюджет. Всеки ден стотици авточасти втора употреба с отлично качество потеглят към своите нови собственици. Оборудвай колата си качествено и изгодно с Carco.bg!

Назад към всички новини