• Carco.bg
  • Блог
  • Знаеш ли какво да правиш, ако автомобилът ти прегрее?
14/07/2023

Знаеш ли какво да правиш, ако автомобилът ти прегрее?

Знаеш ли какво да правиш, ако автомобилът ти прегрее?

С повишаването на температурите нараства и рискът от прегряване на двигателя на колата. Не чакай предупредителната лампичка да светне, а се научи да разпознаваш признаците на автомобил, който е на път да прегрее и виж какво може да направиш, за да го предотвратиш.


Защо колата прегрява?


Всеки двигател има своя температура, при която работи идеално. Ако температурата се повиши над този оптимален диапазон, двигателят прегрява и може да причини повреда. Горещото време е най-честата причина за прегряване на автомобилите, заедно с ниското ниво на охлаждащата течност, повредена водна помпа, счупен термостат или теч от охладителната система. Всички тези фактори се влошават именно от високите температури.


Как да предотвратиш прегряване?


Има няколко неща, които можеш да направиш, за да предпазиш двигателя на колата си от прегряване. Първото от тях е да поддържаш автомобила и да не пропускаш прегледи. Когато сменяш маслото на колата, поискай от сервиза проверка на нивата на течноста, маркучите за охлаждащата течност, ремъците и така нататък. Ако от сервиза забележат прекомерно износване или открият течове, ще бъдеш подготвен и ще можеш да реагираш за поправка, преди да е възникнал сериозен проблем.


Още начини да намалиш риска от прегряване на автомобила




  • Паркирай на сянка, когато е възможно, или използвай сенник на предното стъкло.




  • Затъмни стъклата на автомобила си или използвай сенници за прозорците на колата.




  • Отвори прозорците на колата си, когато е паркирана на безопасно и сухо място и, разбира се, когато е под надзор.




  • Използвай подовите вентилационни отвори, за да изтласкаш горещия въздух, преди да усилиш климатика.




  • Наблюдавай датчика за температура и отбий веднага при нужда.




Какво да направиш, ако все пак се случи прегряване?


Понякога, въпреки усилия ти, колата може да прегрее. Важно е да следваш правилните стъпки, за да си сигурен, че колата и пътниците са в безопасност. Ето няколко неща, които да направиш веднага.

Отбий
Ако забележеш, че манометърът ти се нагрява, усетиш миризма на охлаждаща течност или на „горещ двигател“ или видиш пара, излизаща от капака на колата ти, е необходимо да спреш незабавно. Паркирай колата си на безопасно място и изключи двигателя. Изчакай достатъчно, за да може да се охлади.


Охлади двигателя


Убеди се, че е безопасно да докоснеш капака на колата, отвори го и остави топлината да излезе безопасно. Не се опитвай да запалиш колата си, докато цялата пара или дим не се разсеят.


Провери нивата на охлаждащата течност


След като двигателят се охлади, провери нивото на охлаждащата течност. Това обикновено е полупрозрачен пластмасов резервоар, който се намира близо до радиатора. Ако резервоарът ти за охлаждаща течност е празен или нивото му е ниско, вероятно става въпрос за теч.


Не забравяй, че никога не бива да доливаш охлаждаща течност, докато двигателят ти е все още горещ, така че му дай достатъчно време да се охлади, преди да допълниш. Никога не наливай вода в двигателя! Ако нямаш под ръка резервна охлаждаща течност, потърси пътна помощ.


Ако резервоарът ти за охлаждаща течност все още е пълен, колата може да има механичен или електрически проблем, като маркуч, който пропуска, скъсан ремък на вентилатора, повредена водна помпа или счупен термостат. Това означава, че е време да се обадиш на пътна помощ.

Какви резервни части за двигатели се предлагат в Carco.bg?


Предлагаме разнообразие от авточасти втора ръка, с които ще можеш да извършиш неотложни ремонтни дейности по мотора коректно. Продуктовият ни каталог включва авто компоненти с оригинален произход, които доставяме в кратки срокове и без излишно чакане. Така спешното отстраняване на повредите няма да бъде отлагано, а респективно сигурността ти – застрашена. При нас ще намериш:




  • EGR клапан;




  • EGR тръба;




  • EGR корпус;




  • EGR с охладител;




  • EGR тръбичка;




  • EGR моторче и др.




Carco е тук, за да ти помогне


Грижата за автомобила е най-добрият начин да предотвратиш прегряване. Двигателят на твоето превозно средство се нуждае от редовна смяна на охлаждащата течност, поддръжка на радиатора и цялостна смяна на маслото, за да остане безопасно на пътя. Когато обаче имаш проблем – Carco.bg е насреща.


Двигателят на колата е най-важния компонент, без който никоя друга система в машината не би могла да функционира. Затова е важно да избереш качествени резервни части, които могат да бъдат закупени и втора употреба. В онлайн магазин Carco.bg ще откриеш предложения за двигател за разнообразни марки коли на чудесни цени. Нашият електронен магазин работи 24 часа в денонощието, 7 дни в седмицата и доставя избрани от теб части до всяка една точка на страната в най-кратки срокове.


Carco.bg e онлайн платформа, която осигурява голямо разнообразие от резервни авточасти втора ръка, но с предварително проверено качество и работоспособност.

Бюлетин

Запишете се за нашия онлайн бюлетин и научавайте първи за промоционални и нови продукти.

© 2024 Carco.bg

Наложен платежБанков път