08/03/2024

8 неща които може би не знаеш за гумите

8 неща които може би не знаеш за гумите

Периодът за смяна на зимните гуми с летни е съвсем близо. В блога на Carco.bg вече имаме статия по темата какво трябва да знаеш за летните гуми. Ако си я пропуснал – виж кои са особеностите при смяна, както и как Carco.bg може да ти помогне да откриеш най-подходящите за твоя автомобил. След като вече знаеш необходимото – днес ще се отдадем на 8 интересни факта, които може би не си чувал за гумите:


Първите гуми са били… бели!


Гумите са били бели през първите 25 години от съществуването си, тъй като естественият цвят на каучука, използван за направата им, бил млечнобял. Goodrich Tire Company е първият производител, който създава черни гуми, след като добавя саждите. Саждите увеличават защитата от износване почти до 100 пъти и променят цвета от бял – на емблематично черен. През годините саждите са заменени със силициев диоксид, но черният цвят остава популярен сред шофьорите поради естетически причини, както и за камуфлаж на мръсотията по гумите.


Най-големият производител на гуми в света е компания за играчки


Ако трябва да познаеш, най-вероятно би казал, че Michelin или Bridgestone произвеждат най-много гуми в света. По отношение на годишното производство обаче, Lego Group е абсолютният победител. През 2011 г. популярната компания за играчки бе наградена със Световния рекорд на Гинес за производството на най-много гуми за една година, с над 308 милиона произведени бройки. Тези гуми няма да паснат на колата ти, но все още се считат за гуми, макар и играчки, което прави Lego най-големият производител в света.


Резервните гуми не винаги са част от сделката при покупка на нова кола


Много производители на автомобили са спрели да включват резервна гума при покупка на нов автомобил, за да намалят теглото на колата, като я запазят екологично чиста. Повече от 28% от новите автомобили са се отказали от резервната гума.


Безвъздушните гуми може да са следващото голямо нещо


С все по-голямата липса на резервни гуми в новите коли, производителите се стремят да създават все по- устойчиви на спукване гуми. Първите безвъздушни гуми са създадени през 1976 г. Наричат се Tweel и са радиални, изработени изцяло от полиуретан. Въпреки че така и не влизат в производство, това е доста интересна концепция. В наши дни безвъздушните гуми стават все по-популярни, благодарение на тяхната издръжливост и удобство. През 2017 г. Michelin представи „UPTIS“ (уникална система за гуми, устойчива на пробиване), версия на Tweel, предназначена за търговска употреба. Изглежда, че на спукването му е спукана работата.


Най-голямата гума в света


Най-голямата гума в света тежи 12 тона и е висока приблизително 25 метра. Тази гигантска кула се намира в Алън Парк, Мичиган, САЩ. Първоначално е била представена като виенско колело по време на Световния панаир през 1964–65 г. в Ню Йорк, след което е преместена в Алън Парк.


Процесът на разработване на гуми може да отнеме до 4 години


Усъвършенстването на нов дизайн на гумите може да отнеме от две до четири години, защото инженерите трябва да вземат предвид множество фактори като шарка на протектора, каучукови смеси, съпротивление при търкаляне и тегло. След като проектът бъде финализиран, производството на гумите и изпращането им до дилърите може да отнеме до 18 месеца. Ето защо, за разлика от модата, нови модели гуми не излизат всеки месец. Отнема много време и усилия, за да бъде създаден перфектния комплект гуми!


Космическите совалки също имат гуми


Космическите совалки имат гуми със размер на гумите за камион, но с различни характеристики. Те са проектирани да издържат повече от 6000 кг при скорост от над 460 км/ч. За да се избегне загубата на налягане на въздуха при голяма надморска височина, гумите на космическата совалка са пълни с азот, тъй като това е инертен газ, който е по-малко вероятно да реагира с други вещества.


Модерната гума съдържа над 200 материала


Често срещаните материали в една гума включват кевлар, найлон, каучук и стомана, но има много повече, които влизат в производството ѝ. Те се състоят от метали като титан и кобалт, за да помогнат на съединението да се свърже със стоманените колани. Силициев диоксид и физиологичен разтвор също се използват за подобряване на ефективността. Цитрусово масло и други „зелени“ материали също са включени.


Какви гуми ще откриеш в Carco.bg?



  • Различни размери (14, 15, 17 цола);

  • Разнообразни марки (Michelin, Pirelli, Hankook, Vredestein, Debica, Barum, Falken и др.);

  • Комплекти от 2 или 4 броя, или единични бройки;

  • За различни марки и модели автомобили.


Защо да избереш Carco.bg, когато търсиш гуми?


При нас е лесно да откриеш евтини и качествени летни гуми. Нужно е само да разгледаш раздела и да потърсиш съвместимите с твоята марка автомобил. Може да селектираш резултатите и по ценова рамка (минимална и максимална стойност). Имаш възможност и да сравняваш различните модели, между които се колебаеш.


Carco.bg е онлайн магазин с огромно разнообразие от качествени авточасти втора употреба. С нас поддръжката на колата е по-лесна и по-евтина!

Carco.bg e онлайн платформа, която осигурява голямо разнообразие от резервни авточасти втора ръка, но с предварително проверено качество и работоспособност.

Бюлетин

Запишете се за нашия онлайн бюлетин и научавайте първи за промоционални и нови продукти.

© 2024 Carco.bg

Наложен платежБанков път