05/04/2024

Как работи стартера

Как работи стартера

Знаеш ли, че автомобилният стартер черпи най-много енергия в цялата ти кола? Въпреки малкия си, компактен размер, той консумира повече енергия от фаровете, горивната помпа и климатика наведнъж! Ако един стартер има нужда от толкова много енергия, колко време може да работи и как го прави?


Как работи стартерът?


Стартерът е малко приспособление, чието захранване идва от акумулатора и чиято конструкция е предназначена да преобразува електрическата енергия в механична. По този начин стартерът помага за първоначалното стартиране на двигателя, от където всъщност идва и наименованието на тази част.


По същество представлява малък електрически, четириполюсен мотор, първично задвижващ коляновия вал с честота, подходяща за стартирането на двигателя с вътрешно горене. Разположението му при отделните модели автомобили е различно. Най-бързият и лесен начин да откриеш къде се намира, е проследяването на кабелите на акумулатора.


Видове стартери


Ето някои често срещани типове електрически стартери:

Директно задвижване


Този тип стартер е най-разпространеният и обикновено се управлява от соленоид. Задвижващото зъбно колело (пиньонно зъбно колело) е прикрепено директно към арматурата, като по този начин получаваш „директно задвижване“.

Планетарна предавка


В този случай стартерният двигател използва планетарен редуктор, разположен между арматурата и зъбното колело. Планетарният редуктор позволява намаляване на предавката, което увеличава въртящия момент при значително намалена скорост на стартовия двигател и по този начин намалява нуждите от ток.


Редуктор с постоянен магнит


Този стартерен двигател е проектиран да намали теглото, генерирането на топлина и да улесни конструкцията на автомобила като цяло. Използва магнит, вместо по-тежки въздушни бобини.


Къде се намира стартерът?


В повечето превозни средства стартерът е завинтен към двигателя или трансмисията. Лесен начин да го намериш е да следваш дебелия кабел от положителния полюс на батерията.


Колко дълго работи стартерът?


Електрическите компоненти на стартера обикновено са проектирани да работят най-много 30 секунди, преди да прегреят. Повечето ръководства инструктират за пауза от поне 10 секунди след всеки 10-15 секунди завъртане на ключа, ако двигателят не се запали веднага.

Какви са видовете повреди на стартера?


Ето някои причини, които могат да допринесат за проблем със стартера:



  • Изгорели, износени или замърсени контакти на соленоида спират затварянето на веригата на стартера.

  • Износените въглеродни четки не могат да подават ток към стартера.

  • Изолацията на намотката на котвата започва да се разпада, намалявайки способността на стартера да генерира въртящ момент.

  • Неутралния предпазен превключвател на стартера не работи или не е регулиран.


Какви са симптомите на повреден стартер?


Ето типичните симптоми, които ще срещнеш, ако имаш повреден стартер:



  • Шум от щракане

    Акумулаторът на автомобила ти е напълно зареден, но се чува само щракане при завъртане на ключа за запалване? Това е звукът от задействането на соленоида на стартера, но двигателят всъщност не се включва.

  • Шум от смилане
    Стартерът работи, но не успява да завърти двигателя и се чува болезнен шум от смилане. Това може да е звукът от зъбното колело на стартера, което не успява да зацепи правилно със зъбния венец на маховика на двигателя.


Как да избереш нов стартер?


Изборът трябва да съответства на мощността на двигателя и параметрите на акумулатора. Ето няколко предложения:



  • Изборът трябва да стане в съответствие с VIN-а на автомобила;

  • Вземи идентичен на изгорелия модел, като съобразиш пълна повторяемост на неговите характеристики;

  • Експертите съветват при избора да не се подлъгваш от най-евтините части, а да се насочиш към решения, което в дългосрочен план ще ти спести повече.


Защо да избереш Carco.bg?


Онлайн магазинът за втора употреба авточасти Carco.bg предлага широк асортимент от резервни части, както и изключително достъпни цени. Всеки от предлаганите при нас стартери е щателно прегледан и проверен от наши експерти, така че сме сигурни, че предлагаме наистина съответстващи на качеството продукти.

Carco.bg e онлайн платформа, която осигурява голямо разнообразие от резервни авточасти втора ръка, но с предварително проверено качество и работоспособност.

Бюлетин

Запишете се за нашия онлайн бюлетин и научавайте първи за промоционални и нови продукти.

© 2024 Carco.bg

Наложен платежБанков път