16/07/2021

Какво е антиблокираща система ABS

Какво е антиблокираща система ABS

Всички сме изпадали в ситуация на екстремно спиране, където при пълно блокиране на колелата се наблюдава загуба на контрол над колата. За да се избегне подобна ситуация, съвременните автомобилни производители започнаха да вграждат антиблокираща система, наричана още ABS. Съкращението идва от английското Anti-lock Braking System и сега ще разберем как работи, какви са нейните особености, предимства и какво да правим, когато лампичката светне? Можем ли да се доверим на онлайн магазин за авточасти втора ръка Carco.bg?


Какво представлява антиблокиращата система


Антиблокиращата система на колелата на автомобилите е система помагаща на водача на превозно средство да запази контрол над автомобила при екстремно спиране. Съкращението е "ABS" и означава "anti-lock braking system". ABS се вгражда на всички автомобили през последните две десетилетия с цел да се повиши безопасността на пътя.


Гумите на един автомобил предават различни сили към пътната настилка при движение в очите на сила на ускорение, сила на тежест, сила на спиране и странични сили, които ни помагат да вземем завой. При пълно блокиране на колелата на автомобила той не може да завива, тъй като не предава странични сили и по този начин поддържа единствено праволинейно движение.


От това следва, че при пълното блокиране, губим способността си за контрол над колата и тя спира да завива, въпреки навиването на волана в една или друга посока. В подобен случай, превозното средство има само един път на движение - праволинейния.


Ето защо, за да запазим контрола над колата и да можем да заобиколим препятствието, дори и когато сме твърде близо до него, ходовите колела, при натискане на спирачката, не бива да са напълно блокирани. Тук на помощ ни идва именно антиблокиращата система (ABS), която преди години е могла да се вгражда само по поръчка и във високия клас автомобили. Днес обаче тя е масово използвана и внедрявана от съвременните автопроизводители.


Как работи


Всеки автомобил с ABS има специален модул монтиран след усилвателя на спирачките и отделно датчици на всяка главина. Чрез този модул се следят и се сравняват оборотите и се отпускат спирачките на тези колела, които се опитват да блокират. Може да разберем, че системата е задействана ако натиснем рязко педала на спирачката. Ще бъде усетено "ритане" в самия педал, който е натиснат и на таблото ще започне да свети жълт индикатор.


За да може антиблокиращата система да знае скоростта, с която се движим в момента, в областта на главините на водещите колела има монтиран датчик, който над 5 км/ч. се активира. Така по време на движение се следят оборотите на въртене и при опит за натискане на педала за спиране и тяхното блокиране, ABS започва да отпуска силата на спирачките, което не позволява пълното блокиране на гумите. Това става възможно, благодарение на предвидените електромагнитни клапани, регулиращи натиска върху отделните колела. На това се дължи и “ритащият” ефект на педала при неговото натискане.


Когато антиблокиращата система се задейства, на таблото светва специална жълта лампичка с надпис “ABS” и контролът на автомобила се запазва, въпреки натиснатия силно педал на спирачките. Тогава липсва непрекъснатото влачене на гумите по асфалта и можем да вземем острия завой или да направим специфична маневра, целяща избягване на наближаващото препятствие.


Какви са предимствата


Определено антиблокиращата система (ABS) има своето място в съвременните автомобили и би могла да ни спести много проблеми, пари и нерви. Тя ни позволява да запазим управлението на превозното средство, въпреки опитите да избегнем внезапно появило се препятствие. Това е много полезно, дори и при опитите за спасяване на нечий живот, както и за предотвратяване на предпоставки за ПТП.


Антиблокиращата система има възможност за самодиагностика и по време на движение следи датчиците за въртене на колелата и при несъответствие бива задействан светлинен индикатор на таблото. Друго предимство на ABS е, че скъсява спирачния път при лоши спирачни условия, като това се случва като при блокиране на едно колело спирачката веднага го отпуска, след което отново се задейства непрекъснато, като по този начин предотвратява влачене на гумите по асфалта. В първия момент на задържане на спирачката, коефициентът на триене на колелото с пътя се доближава на коефициентът на триене при покой, който е по-голям от коефициентът на триене при плъзгане.


Благодарение на способността на антиблокиращата система (ABS) в рамките на няколко секунди да се активира и деактивира, стягайки и отпускайки колелата, тя намалява спирачния път, без да се получи пълно блокиране на въртенето и влачене на гумите по асфалта. Също в случай на ситуация, при която едната от задвижващите гуми е на различна настилка от другата, антиблокиращата система няма да позволи на колата да се поднесе в изненадваща за водача посока, което допълнително да го обърка.


Защо може да Ви свети


Понякога светлинната индикация на таблото с надпис ABS сигнализира за наличие на проблеми с нормалната работа на антиблокиращата система и необходимост от ремонт. Това означава, че до компютъра не достига цялата налична информация, която той обработва и подава. Проблемът може да идва от хидравличната помпа, която отваря и затваря клапаните, отпускащи и притискащи гумите при натиснат педал на спирачките. Ето какво можете да направите:



  • Ако лампата ABS на таблото светне, препоръчваме Ви да загасите автомобила, да изключите от контакт за няколко секунди и да дадете отново на контакт, стартирайки двигателя. Това ще рестартира компютъра и ще му позволи наново да провери постъпващата към него информация;

  • Използвайте скенер за определяне на кода на грешката, което ще даде по-точни насоки относно зародиша на проблема;

  • Погледнете в електрическото табло и проверите целостта на бушона за антиблокиращата система (ABS). Ако установите неговата неизправност, сменете го и вероятно всичко ще е наред;

  • Хвърлете едно око върху кабелите за сензорите, следящи скоростта на въртене на колелата. Това става, чрез отхлабване болтовете на всяка джанта и вдигането на колата на крик. Така ще получите повече място за по-прецизен оглед.


Защо да се доверим на Carco.bg за авточасти


Защото, като най-големия и предпочитан от всички българи онлайн магазин за авточасти втора ръка, Carco.bg е сред лидерите в областта, осигурявайки голямо разнообразие от части за коли, ниски цени и експертно безплатно обслужване. Възползвайте се!

Carco.bg e онлайн платформа, която осигурява голямо разнообразие от резервни авточасти втора ръка, но с предварително проверено качество и работоспособност.

Бюлетин

Запишете се за нашия онлайн бюлетин и научавайте първи за промоционални и нови продукти.

© 2024 Carco.bg

Наложен платежБанков път