• Carco.bg
  • Блог
  • Кратка история на автомобилните състезания
29/03/2024

Кратка история на автомобилните състезания

Кратка история на автомобилните състезания

На човечеството му е отнело доста време след изобретяването на двигателите с вътрешно горене, задвижвани с гориво, за да започне да организира първите автомобилни състезания.


Първото автомобилно състезание


Първото официално автомобилно състезание е организирано през далечната 1894 г. Това е 80 км състезание, което се провежда по пътя между Париж и Руан. Победителят успява да завърши със средна скорост от 16,4 км/ч. Това е монументално постижение, като се има предвид, че първите двигатели, задвижвани с гориво, са изобретени едва през 1880-те години.


Първото официално автомобилно състезание в Америка е организирано една година по-късно. 87-километровото състезание стартира в Чикаго, минава през Еванстън и се връща отново в Чикаго. Подобни състезания от град до град се превръщат в норма както в САЩ, така и в Европа.


Раждането на състезателните писти


До 1900 г. автомобилните състезатели успяват да развият колите си до 80 км/ч, което е невероятна скорост за времето си. Това означава, че състезанията стават и твърде опасни за зрителите. Тогава започва строенето на писти. Първата писта е построена през 1906 г. в Брукландс в Съри, Англия. Трасето е с обиколка от 4,45 км.


Най-забележителните писти, построени извън Англия, включват Монца през 1922 г. и Монтхери извън Париж през 1924 г. Pista di Monza е една от най-емблематичните писти в света. Всеки истински любител на състезанията има специално място в сърцето си за тази писта. Тя е домакин на състезания от Формула 1, световния шампионат на FIA за издръжливост, сериите Льо Ман, различни мотоциклетни състезания и още много. Това е пистата, с която италианците се гордеят.


Началото на международните автомобилни състезания


Джеймс Гордън Бенет, собственик на The New York Herald, е смятан е за бащата на международните автомобилни състезания. Той спонсорира трофея, за който се състезават националните автомобилни клубове. Състезанията се провеждат във Франция, Ирландия и Германия. Френските автомобилни производители обаче не са доволни от правилата на състезанието, така че решават да започнат своя собствена състезателна серия – Гран При на Франция, която се провежда в Льо Ман.


Гран При


Първото състезание, носещо името Гран При, е организирано през 1996 г. в Льо Ман. То включва 32 заявки от 12 различни производители на автомобили. Победител в състезанието е Ференц Шиш, унгарец, състезаващ се със състезателна кола Renault.


Други състезания от онова време също започват да претендират за правото да бъдат известни като първото Гран При, така че състезанието по-късно е преименувано на IX Гран При на Автомобилния клуб на Франция.


Истинското развитие започва след Втората световна война, когато в Париж е създадена Международната федерация на автомобилите (FIA). Това означава раждането на това, което сега познаваме като Формула 1. Състезанията във Формула 1 започват през 1947 г.


През 1950 г. няколко национални Гран При на Формула 1 са свързани и се ражда Световния шампионат. Първото световно първенство се провежда през 1950 г. в Силвърстоун, Обединеното кралство. Италианците са доминиращи през първите години, в техните състезателни автомобили Alfa Romeo и Ferrari.


Гран При остава една от най-популярните състезателни серии в света. Трудно е да се избере златната ера на състезанията във Формула 1. През годините е имало невероятни състезатели в невероятни автомобили – от Джим Кларк в Lotus 49 Ford до Ники Лауда във Ferrari, Аертон Сена, Найджъл Менсъл, чак до Луис Хамилтън и Фернандо Алонсо.


Състезателни автомобили Porsche


Ferrari, Alfa Romeo, Renault, Ford и други производители на автомобили винаги са се борили да създадат най-добрата състезателна кола в света. Но нито един от тях не може да се мери със скоростта на състезателните автомобили Porsche. Макар и не винаги първи, Porsche винаги са знаели как да създават автомобили, които да бъдат забелязани. Всичко започва с Porsche 917 в емблематичния Porsche Gulf Team, който помогна на марката да осигури първите победители в Льо Ман през 1970 г., които повториха победата си през 1971 г. Porsche 917 все още е синоним на скорост и производителност в света на автомобилните състезания.


Британско състезателно зелено


Друга емблематична състезателна кола е британската състезателна зелена. Цветът се появява за първи път за Купата на Гордън Бенет през 1903 г. в Ирландия. В знак на уважение към организаторите, британските състезателни коли бяха боядисани в трилистно зелено. От първоначалните състезателни автомобили Bentley до елегантните Jaguar през 60-те години на миналия век и отбора Lotus във Формула 1, британското състезателно зелено е един от най-известните цветове в света на състезанията.


Carco.bg e онлайн платформа, която осигурява голямо разнообразие от резервни авточасти втора ръка, но с предварително проверено качество и работоспособност.

Бюлетин

Запишете се за нашия онлайн бюлетин и научавайте първи за промоционални и нови продукти.

© 2024 Carco.bg

Наложен платежБанков път