• Carco.bg
  • Блог
  • Най-често срещаните проблеми при охладителната система на автомобила
14/04/2023

Най-често срещаните проблеми при охладителната система на автомобила

Най-често срещаните проблеми  при охладителната система на автомобила

Когато сте на път, вашият автомобил генерира много топлина. Тази топлина и триене се концентрират в двигателя, което изисква охладителната система на вашия автомобил да работи ефективно, за да предотврати прегряване.



Охладителната система се състои от разнообрази части, включително радиатор, вентилатор на радиатора, маркучи, термостат и водна помпа. Като се има предвид колко усилено работят тези компоненти, логично е, че с течение на времето те може да се износят и да се нуждаят от ремонт или подмяна.


Запознаването с това как работи охладителната система и някои общи признаци на проблеми може да ти помогне да си по-наясно с възможните ремонти. Продължи да четеш, за да се запознаеш с тази важна система.


Как работи охладителната система


Повечето превозни средства разполагат с охладителни системи, които използват охлаждаща течност. Когато течността преминава през горещия двигател, тя работи за абсорбиране на топлина, и охлажда двигателя. След това преминава през радиатора, където се охлажда от въздуха, преминаващ през решетката.


В охладителната система има термостат, който се намира между двигателя и радиатора. Термостатът се отваря и затваря при необходимост в зависимост от температурата на течността. Докато достигне определена температура, течността ще циркулира, докато клапан на термостата се отвори, за да може отново да се охлади.


Части на охладителната система


Основните компоненти на охладителната система включват:


Радиатор: Както вече казахме, радиаторът работи като топлообменник за отстраняване на топлината от течността, циркулираща през областта на двигателя.


Вентилатор на радиатора: Вентилаторът на радиатора е разположен между радиатора и двигателя и помага за изтеглянето на хладен въздух през радиатора.


Радиаторни маркучи: Те пренасят охлаждащата течност на двигателя между двигателя и радиатора.


Капачка за налягане: Известна още като капачка на радиатора, тя помага да се поддържа налягането в охладителната система на двигателя.


Водна помпа: Водната помпа работи за циркулация на охлаждащата течност в охладителната система на двигателя, след като я изтегли от радиатора през термостата.


Термостат: Термостатът поддържа работната температура на двигателя, като отваря и затваря, ако е необходимо, за да позволи на правилното количество охлаждаща течност да премине.


Редовната поддръжка на охладителната система помага да поддържаш колата си работеща и да удължиш живота на двигателя. Визуалната проверка на тези компоненти и честото проверяване на нивата на охлаждащата течност са някои прости стъпки, които можеш да предприемеш


Отстраняване на неизправности в охладителната система на автомобила


Дори когато си в крак с поддръжката и често проверяваш охладителната система на автомобила, нещата пак могат да се повредят или износят. Ако се чудиш как да разбереш дали радиаторът в е лошо състояние, провери за тези симптоми:


Автомобилът е особено горещ или дори прегрява


Под капака излиза пара


Ниски нива на охлаждащата течност


Има изтичане на охлаждаща течност


Намален/лош разход на гориво


Ако мислиш, че нещо може да не е наред с радиатора или охладителна система на автомобила ти, важно е да се консултираш с професионалист. Обучен автомобилен техник ще може да диагностицира причината за проблема. Ето някои от най-често срещаните проблеми:


Течове на радиатора


Течовете могат да изникнат от няколко места в радиатора на автомобила, включително маркучите. Някои симптоми на теч от радиатора включват локви охлаждаща течност под превозното средство или ниски нива на охлаждащата течност. Може дори да забележиш дим от отработените газове, което вероятно означава изгаряне на охлаждаща течност поради теч.


Въздух в охладителната система


Ако въздухът попадне в охладителната система, това може да намали способността на системата да поддържа правилната температура и да регулира работата на двигателя. Симптомите на въздух в охладителната система обикновено включват повишаване или чести колебания на температурата. Въздухът в охладителната система се счита за една от основните причини за прегряване на двигателя.


Проблеми с термостата


Проблемите с термостата на автомобила обикновено се забелязват лесно. Високото показание на манометъра или неравномерната промяна са някои от най-честите признаци. Може също да забележиш течове на охлаждаща течност около корпуса на термостата.


Повреда на водната помпа


Ръждата може да започне да се натрупва върху водната помпа и да причини корозия на метала, което може да създаде малки дупки на повърхността на помпата. Шумът, идващи от предната част на двигателя, може да означават разхлабена ролка на водната помпа. Течовете на охлаждаща течност също могат да бъдат симптом на повреда на водната помпа.


Намалена охлаждаща течност


Намаляващата охлаждаща течност може да бъде една от основните причини за проблеми с охладителната система. Признаците могат да включват предупредителна светлина на таблото на някои превозни средства, манометър за повишаване на температурата или проблеми с работата на вътрешната отоплителна система.

Охладителната система се грижи за това колата да не прегрее в жегите, а за нейната изправност трябва да се следи постоянно.


При необходимост от качествени автомобилни части втора ръка се довери на Carco.bg и ги купи на изгодни цени. Ние извършваме продажба на различни видове резервни елементи, които можеш да поръчаш лесно и онлайн. Предлагаме компоненти за всички марки коли и гарантираме високото качество на всички артикули от продуктовия ни каталог. В раздела ще намериш разнообразие от компоненти втора употреба за охладителната и климатичната система, с чиято помощ ще успееш да извършиш адекватен и качествен в дългосрочен план ремонт.


Carco.bg e онлайн платформа, която осигурява голямо разнообразие от резервни авточасти втора ръка, но с предварително проверено качество и работоспособност.

Бюлетин

Запишете се за нашия онлайн бюлетин и научавайте първи за промоционални и нови продукти.

© 2024 Carco.bg

Наложен платежБанков път