• Carco.bg
  • Блог
  • 7 причини климатичният радиатор на автомобила да не работи
19/06/2022

7 причини климатичният радиатор на автомобила да не работи

7 причини климатичният радиатор на автомобила  да не работи

Работеше си добре миналата година и годината преди това – защо да не проработи и тази? Е, понякога късметът не е на наша страна и климатичният радиатор на колата не работи както трябва или не работи изобщо. Но пък добрата новина е, че сега е идеалният момент да научите какво може да се обърка и да дешифрирате проблемите на климатичния радиатор на автомобила си.


В тази статия вашият добър помощник на пътя – Carco.bg – ще проследи някои основни причини, поради които радиаторът за автоклиматика ви отказва да работи правилно, както и какво да правим в такива случаи.


7 причини поради които автомобилният радиатор не работи


Добре знаем, че развали ли се нещо по колата, причината не винаги е една единствена. Много са нещата, които биха могли да доведат до тук. Нека разледаме какви проблеми могат да настъпят в климатичната система на кола:


Дефектен термостат


Дефектният или счупен термостат е най-честата причина за проблеми с климатичния радиатор на вашия автомобил. Когато заседне отворен или затворен, термостатът може не само да причини проблеми с разхлаждането, но и с охладителната система на двигателя ви. И докато едното е проблем с комфорта, то другото се превръща в проблем с двигателя, което е доста по-сериозно.


Ниско количество антифриз или охладителна течност


Вторият най-често срещан проблем е малко количество антифриз или охлаждаща течност. Когато нивата на охлаждащата течност или антифриза спаднат, горещата течност не може да стигне до сърцевината на нагревателя и по този начин в кабината ви остава хладно. Това може да се случи, ако двигателят работи твърде усилено и прегрява или ако не е зареден правилно.


Дефектен резистор на вентилатора


Ако резисторът на вентилатора е счупен, може да имате проблеми с настройката на скоростта на вентилатора или с това изобщо да получите въздух.


Запушена сърцевина на нагревателя


Отломки и частици, които попадат в охлаждащата система, могат да запушат сърцевината на нагревателя. Това може да се случи, когато радиаторът ръждясва отвътре или отломките попаднат през радиатора и се забият в сърцевината на нагревателя.


Течащ радиатор


Пропускащият радиатор може да попречи на охлаждащата течност да достигне сърцевината на нагревателя и така да го повреди.


Неправилно управление на ОВК


Най-просто казано, бутоните, копчетата или сензорните екрани за обратна връзка на вашия автомобил може да не задействат отоплителната система. Това може да доведе до неизправности, които пречат на климатичния ви радиатор да работи.


Дефектно окабеляване или изгорели предпазители


Подобно на повредените бутони за ОВК, окабеляването на колата ви може да е повредено или някъде да има късо съединение. Това означава, че климатичният радиатор не се задейства при команда и това, разбира се, причинява проблем.


ВЪПРОСИ И ОТГОВОРИ


Въпрос: Как мога да стопля колата си без климатичен радиатор?


Отговор: Недейте. Не си и помисляйте как можете да затоплите колата си без него. Защо? Защото не можете. Всяка форма на външна топлина е сигурен начин да запалите себе си и колата си.

Въпрос:
Има ли предпазител за климатичния радиатор в моята кола?

Отговор: Климатичният радиатор има предпазител. Можете да проверите състоянието му, като погледнете кутията си с предпазители. Възможно е да ви потрябва ръководство, за да разберете къде е кутията с предпазители и кой точно е за климатичния радиатор.


Въпрос: Колко често трябва да сменяте охладителната си течност/антифриза?


Отговор: Това зависи до голяма степен от модела, марката и годината, в която е произведен автомобилът ви. Приблизителният срок за смяна е на всеки 50 или 75 000 км.


Посочихме някой от най-честите причини за повреда на климатичния радиатор. Сега да речем, че сте установили повреда, която не може да се оправи с доливане на охладителна течност например. Какво да правите? Нашият съвет е, че смисъл от ремонт няма, защото самият ремонт е фина работа. Малко места го предлагат, а дори да намерите такова място, цената на ремонта ще бъде колкото нов радиатор втора ръка.


Климатичните системи на колите могат да ни изиграят лоша шега и в такива случаи е добре да разчитате на добър партньор като Carco.bg. В нашия онлайн магазин ще откриете климатични радиатори втора ръка с проверено качество и на отлични цени. И не само това – ще откриете още много висококачествени части за климатични и охладителни системи, за да бъдете спокойни за вашия автомобил, без това да ви струва солидна сума пари. Вижте повече на https://carco.bg/.


Carco.bg e онлайн платформа, която осигурява голямо разнообразие от резервни авточасти втора ръка, но с предварително проверено качество и работоспособност.

Бюлетин

Запишете се за нашия онлайн бюлетин и научавайте първи за промоционални и нови продукти.

© 2024 Carco.bg

Наложен платежБанков път