21/04/2023

Климатичната система на автомобила

Климатичната система на автомобила

Климатичната система в автомобила осигурява приятни температури и ясна видимост през цялата година. За повечето хора изпотяването или горещите вълни в колата отдавна са част от миналото. Докато климатикът се смяташе за лукс до преди няколко години, днес почти всички нови автомобили имат климатик на борда.


През лятото климатикът поддържа автомобила приятно прохладен, а през зимата поддържа влажността под контрол и предпазва стъклата от запотяване. Но като много неща в автомобила, климатичната система трябва да се експлоатира правилно, за нея трябва да се полагат грижи и да се поддържа. Днес ще разгледаме по-отблизо функционалността, поддръжката и възможните проблеми.


Принципът на хладилника


Климатичната система работи на подобен принцип като класическия хладилник. Компресор, задвижван в колата от двигателя с V-образен ремък, компресира специален газ, който се нагрява в процеса. В кондензатора газът се охлажда от въздушния поток и става течен. Веднага щом налягането в охладителната верига спадне и хладилният агент отново се изпари, той се охлажда до около 2 градуса по Целзий. По време на прехода към газообразно състояние топлината се извлича от въздуха чрез хладилен агент, така че хладен бриз тече от вентилационните отвори в купето на автомобила.


Ясен поглед


В допълнение към температурата, климатичната система понижава и влажността: влажността кондензира при ниски температури в изпарителя и останалата вода се изхвърля на открито. Изсушеният въздух не само прави престоя в колата по-поносим в задушните дни, но също така предпазва стъклата от запотяване през есента или зимата.


Климатикът се изключва под 5 градуса по Целзий


При външни температури под 5 градуса по Целзий климатичната система се изключва сама. Компресорът, който е отговорен за ефективността на охлаждане, в противен случай може да замръзне изпарителя. Ако температурата е под 5 градуса по Целзий, трябва редовно да почистваш предното стъкло, тъй като замърсеното предно стъкло свързва по-лесно частиците от влажен въздух и следователно се замъглява по-бързо от чистото. За да премахнеш влагата от въздуха, можеш например да поставиш върху таблото памучна торбичка със специален гранулат.


Съвети за експлоатация на климатичната система


Не настройвай климатичната система на твърде ниска температура и не насочвай въздушния поток директно към главата или врата си, тъй като лесно можеш да настинеш. Идеалната температура е между 22 и 25 градуса.


При големи горещини: отвори всички прозорци за известно време, преди да потеглиш.


Ако трябва да шофираш в горещ летен ден, най-добре е да отвориш всички врати и прозорци, преди да потеглиш, за да може натрупаният горещ въздух да излезе първи. За да охладиш вътрешността възможно най-бързо, трябва за кратко да превключиш в режим на рециркулация при максимална мощност на охлаждане.


Включвай климатика редовно


Климатикът трябва да се включва и през зимата, когато температурата е над 5 градуса по Целзий. Редовната експлоатация гарантира неговата функционалност и значително увеличава експлоатационния му живот. Ако климатичната система не работи редовно, движещите се части и уплътненията могат да станат порести, рискът от загуба на хладилен агент се увеличава и маслото в компресора може да се разгради. Това може да доведе до скъпи ремонти и по-кратки интервали на поддръжка.


Намали риска от инциденти


Включването на климатичната система има смисъл не само от гледна точка на комфорта, но и от гледна точка на здравето: дори 27 градуса по Целзий в автомобила предизвикват повишаване на пулса и телесната температура и намаляване на концентрацията и времето за реакция. Проучванията показват, че повишаването на температурата от 25 до 35 градуса по Целзий увеличава риска от злополуки с около 20 процента.


Избегни образуването на бактерии, гъбички и миризми


Изключи функцията за охлаждане на климатичната система малко преди края на пътуването, но не и вентилатора. По този начин в системата не остава остатъчна влага, която благоприятства бактериални и гъбични зарази, както и неприятни миризми.


Невидими микроби, гъбички и бактерии


Интериорът на автомобила започва да мирише, когато прах или полени образуват бактериални и плесенни култури във влажната среда върху повърхността на изпарителя. Хората със слаба имунна система са особено изложени на риск в този случай, тъй като могат да развият алергични реакции.

При необходимост от качествени автомобилни части втора ръка се довери на Carco.bg и ги купи на изгодни цени. Ние извършваме продажба на различни видове резервни елементи, които можеш да поръчаш лесно и онлайн.


Предлагаме компоненти за всички марки коли и гарантираме високото качество на всички артикули от продуктовия ни каталог. В раздела ще намериш разнообразие от компоненти втора употреба за охладителната и климатичната система, с чиято помощ ще успееш да извършиш адекватен и качествен в дългосрочен план ремонт.


Carco.bg e онлайн платформа, която осигурява голямо разнообразие от резервни авточасти втора ръка, но с предварително проверено качество и работоспособност.

Бюлетин

Запишете се за нашия онлайн бюлетин и научавайте първи за промоционални и нови продукти.

© 2024 Carco.bg

Наложен платежБанков път