• Carco.bg
  • Блог
  • Съвети за безопасно шофиране в дъждовния сезон
08/09/2023

Съвети за безопасно шофиране в дъждовния сезон

Съвети за безопасно шофиране в дъждовния сезон

Лятото си отива, колкото и да не ни се иска, и с неговия край идва началото на един топъл, но по-дъждовен сезон – есента. Дъждовното време изисква повече внимание от теб и може да повлияе на работата на автомобила ти повече, отколкото си мислиш.


Eто защо е изключително важно да адаптираш стила си на шофиране според условията и да обръщаш още по-голямо внимание на останалите водачи на пътя и на потенциалните опасности.


Дъждовното време и хлъзгавият път могат да удвоят спирачния ти път, тъй като гумите ти имат по-слабо сцепление с пътната настилка. Carco.bg ти препоръчва да намалиш скоростта си, за да можеш да спираш безопасно и на достатъчно разстояние, ако е необходимо.


Виж още от съветите, които сме ти подготвили в предстоящата статия и направи шофирането си максимално безопасно за теб и останалите участници в движението.


Подготовка за шофиране в дъжд




  • Преди да запалиш колата, внимателно направи проверка, за да си сигурен, че си подготвен за мокри условия. Провери маршрута си предварително, за да видиш дали има наводнени райони или тежки метеорологични условия и прецени необходимо ли е да отложиш пътуването. Ако все пак е неотложно да пътуваш, има няколко специфики, които трябва да провериш задължително.




  • Виж дали гумите ти имат достатъчен протектор, за да позволят оптимално сцепление и безопасно движение през вода.




  • Увери се, че чистачките ти работят ефективно при всички скорости. За да намалиш разсейването по време на шофиране, добра идея е да използваш автоматичната им функция, за да можеш да се концентрираш върху другите шофьори и променящите се метеорологични условия.




  • Светлините на автомобила трябва да работят перфектно. Провери фаровете, задните светлини и фарове за мъгла, преди да потеглиш, и не забравяй да регулираш осветлението според променящите се метеорологични условия и видимостта на пътя.




Как да шофираш при силен дъжд?


Най-лесният начин да останеш в безопасност по време на силен дъжд е да намалиш скоростта си с една трета или повече и да спазваш по-голяма дистанция между превозните средства около теб. Ако видимостта е ниска, включи фаровете си.


Изключи круиз контрола, тъй като това може да намали способността ти да контролираш автомобила, ако трябва да предприемеш внезапно действие. Не забравяй да избягваш локви и внимавай допълнително, ако трябва да спираш за препятствия, тъй като другите шофьори ще имат нужда от повече време, за да реагират, ако видимостта е ниска.


Шофиране през вода


Въпреки че е най-добра практика е да се избягват маршрути с излишна повърхностна вода, това не е възможно винаги. Ако шофираш по такъв маршрут, имаме няколко съвета за безопасност:




  1. Не минавай през много дълбока вода – ако ти изглежда, че водата ще достигне над центъра на гумите, завий и отбий при възможност, за да намериш друг маршрут.




  2. Не минавай през движеща се вода – подводните течения могат да бъдат много по-силни, отколкото изглеждат.




  3. Карай бавно и на ниска предавка, за да предотвратиш наводняване на двигателя.




  4. Карай в центъра на пътя – пътните повърхности обикновено са под ъгъл, така че водата да изтича към краищата, а средата обикновено е по-плитка.




  5. След като излезеш от водата, приложи лек натиск върху спирачките, за да могат да изсъхнат и отново да станат напълно ефективни.




Ако е възможно, опитай се да се придържаш към маршрути с минимални наводнения и повърхностни води, тъй като това ще намали риска и изключи круиз контрола, за да си напълно наясно с усещането на пътната настилка. Ако определено място на пътя изглежда с дълбоки локви, избягвай ги, когато е безопасно.


Какво да направиш, ако превозното средство загуби контрол


Може да се случи на всеки и е важно да знаеш как да реагираш. Имай предвид тези съвети за шофиране, ако автомобилът ти започне да изгубва контрол в по-дълбока вода на пътната настилка.




  • Намали темпото и запази спокойствие.




  • Не натискай рязко спирачките – препоръчва се леко натискане на педала на спирачката.




  • Дръж здраво волана и не прави прекомерни движения.




  • Ако откриеш, че превозното средство се поднася – насочи се към поднасянето, за да възстановиш сцеплението.




Когато възстановиш контрола над автомобила, отдели малко време, за да си възвърнеш самообладанието. Изтегли се на безопасно място далеч от опасната зона.


Резюме


Не забравяй често да проверяваш светлините, гумите и чистачките на автомобила си, за да осигуриш гладко пътуване при неблагоприятни метеорологични условия. Това, че времето е страхотно, когато тръгваш, не означава, че няма да срещнеш дъждовно време или бури, така че винаги е добре да си подготвен.

За още съвети и в случай на нужда от поправка по автомобила – довери се на Carco.bg. Carco.bg e онлайн платформа, която осигурява голямо разнообразие от резервни авточасти втора ръка, с предварително проверено качество и работоспособност.




Carco.bg e онлайн платформа, която осигурява голямо разнообразие от резервни авточасти втора ръка, но с предварително проверено качество и работоспособност.

Бюлетин

Запишете се за нашия онлайн бюлетин и научавайте първи за промоционални и нови продукти.

© 2024 Carco.bg

Наложен платежБанков път