26/08/2022

Време ли е за смяна на ГНП?

Време ли е за смяна на ГНП?

Ако направиш списък с всички неща в автомобила ти, за които е време за смяна, къде ще се нареди горивонагнетателната помпа (ГНП)?


Когато дойде време да сменяш гумите си или чистачки на предното стъкло, обикновено го разбираш веднага. Но други (обикновено по-сложни) компоненти не са толкова лесни за идентифициране. Днес ще разгледаме различните начини, по които твоят автомобил ти казва, че е време да смениш горивонагнетателната помпа.

Какво е ГНП?

Горивонагнетателните помпи
са предназначени за създаването на нужното високо налягане при впръскването на дизеловото гориво в цилиндрите на двигателя. Те се грижат още за правилното и равномерно разпределение и дозировка, и могат да променят подаването спрямо режима на работа на двигателя и т.н.
Нека първо разгледаме няколко неща, които водят до по-бързо разваляне на ГНП:


Враговете на ГНП


Горивонагнетателната помпа е извън полезрението, но това не означава, че трябва да забравяш за нея. Има някои неща, които ще доведат до повреда на ГНП по-бързо, отколкото предполагаш:

– Гориво с ниско качество:

Винаги се опитвай да избираш възможно най-качественото гориво. Цените на горивата днес варират бързо, така че не винаги е възможно, но когато можеш да осигуриш на автомобила си най-доброто гориво, си струва.


– Работеща кола с почти празен резервоар за гориво:

Ако резервоарът ти е на червено, колата все още очаква да получи гориво, но вместо това получава въздух. Всеки път, когато това се случи, горивонагнетателната помпа може да се износи бързо. Добра идея е винаги да държиш поне четвърт или половин резервоар гориво, за да помогнеш на нещата да вървят възможно най-гладко.


– Лоша поддръжка на горивния филтър:

Маслените филтри обикновено привличат цялото внимание, но не забравяй за горивния филтър. Отлагания, мръсотия и други вещества в горивото се натрупват с течение на времето и това влияе на това колко добре горивонагнетателната помпа може да върши работата си.


Време ли е за смяна на ГНП?


Прегледахме няколко причини, които биха могли да доведат до износване на ГНП.
Но какви са действителните признаци и симптоми на повреда на горивонагнетателната помпа?


Когато ГНП се повреди, тя ти дава фини предупреждения. Така че трябва да обърнеш специално внимание на тези малки знаци. Някои изглеждат незначителни, други изглеждат важни – но когато говорим за тази част от автомобила, всичко е сериозно.


За щастие, ще имаш много предупреждения, преди ГНП да се откаже напълно. Тъй като това е толкова прецизен и ориентиран към производителността автомобилен компонент, само един малък проблем започва да се проявява по начин, който засяга други автомобилни подсистеми.


Нека видим основните предупредителни знаци, когато ГНП е на път да се повреди.


Код за проблем при запалване


Всеки път, когато колата ви получи електронен диагностичен тест, електронният четец на кодове ще ти каже какво не е наред. Има специфични кодове, които ще ти кажат, че е време да смениш старото оборудване с ново. Имай предвид, че не всички проблеми с ГНП обаче ще се появят по този начин.


Проблеми с кислородния сензор


Всеки малък проблем с ГНП може да доведе до изхвърляне на горивната смес, което води до проблеми с кислородния сензор. Ако кислородния сензор не работи добре и се нуждае от подмяна, това може да се дължи на проблеми с ГНП, дори ако те са съвсем малки.


Проблеми с турбокомпресора


Дори малките проблеми с ГНП могат да предизвикат последствия при автомобили с турбокомпресор. Тъй като тези автомобили изискват значително подаване на гориво по време на форсиране, проблемът, който изглежда свързан с турбото, може всъщност да е проблем с горивонагнетателната помпа.



Отговори ли си с „Да” на въпроса в заглавието на тази статия?

Carco.bg e онлайн платформа, която осигурява голямо разнообразие от резервни авточасти втора ръка, но с предварително проверено качество и работоспособност.

Бюлетин

Запишете се за нашия онлайн бюлетин и научавайте първи за промоционални и нови продукти.

© 2024 Carco.bg

Наложен платежБанков път